Inhalacija pčelinjim društvima

 Isceljujući vazduh iz košnica je relativno nova metoda kod nas  dok se  u Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj koristi već više decenija.

Isparljive frakcije eteričnih ulja , propolisa, meda, voska, matične mleči, perge, aromatičnih materija i fitoncidi cvetova nektara kao i pčelinjeg otrova koji se oslobađaju iz košnica naseljenim pčelama dezinfikuju vazduh oko pčelinjaka (deset i više društava) u prečniku od 200 m.

Aerostimulati iz košnica poboljšavaju opšte stanje čovekovog organizma utičući na imuni sistem. Stimulativno deluje na respiratorni, želudačno crevni i kardiovaskularni sistem. Inhalacija se koristi kao preventiva ali pomaže kod već obolelih osoba, ne retko dolazi do izlečenja nekih bolesti.

Vazduh se udiše direktno iz košnice. Taj vazhduh, aerosol,  je mešavina polena, matične mlieči, propolisa, nektara, odnosno, svega onoga što pčela u prirodi nađe, unese u košnicu, to se može udisati. To je dobro za one koji pate od alergija, astme, plućnih bolesti, ako je neko alergičan na polen. Dokazano je da kod jednog dela  ljudi koji su alergični na polen kroz 10 tretmana od pola sata dođe do rezistentnosti organizma. U komori se sedi pola sata i vrlo je bitno duboko disati. Mogu je koristiti svi, čak i deca. Tretman  pomaže kod problema kao što je bronhitis, alergije, migrene, glavobolje i depresije, a vrlo je dobar je i za sportiste.