Lečenje pčelama i proizvodima od pčela

 Apiterapija ili "terapija pčelama" (od latinskog apis  - pčela) je vrsta medicinske terapije koja za prevenciju i lečenje koristi pčelinje proizvode: pčelinji otrov, med, polen, matični mleč, propolis i pčelinji vosak. Lečenje pčelinjim proizvodima ima dugu tradiciju, a zasnovana je na vekovnom iskustvu mnogih generacija širom sveta i uvrštena je u tradicionalnu-narodnu medicinu. 

 U cilju zaštite zdravlja pčelinji proizvodi se često koriste u kombinaciji sa lekovitim biljem. Ovakav način lečenja se razvio u posebnu disciplinu tradicionalne medicine apifitoterapiju (api-pčela, fito-biljka, terapija-lečenja), ovakvi preparati se, sve više, preporučuju kao pomoćni lekovi i dodaci ishrane.

Pravilnim uzimanjem pčelinjih proizvoda, u dovoljnoj količini, jačamo odbrambene sposobnosti organizma, potstičemo rast i razvoj, usporavamo procese starenja, štitimo organizam od infekcija i slobodnih radikala, potpomažemo detoksikaciju organizma, poboljšavamo cirkulaciju krvi, ubrzavamo oporavak nakon bolesti i jačamo opštu, fizičku i umnu sposobnost organizma.

Ni jedno jutro bez meda

Odrasli treba svako jutro da uzmu jednu supenu, a deca jednu kafenu kašiku meda. Med bi najbolje bilo uzimati samog na kašiku, ali može se rastvoriti u toplom (ne vrućem) čaju ili vodi. Med sadrži prirodno bogatstvo svega onoga što šećer ne poseduje, veće je hranljivosti, lakše se vari i metaboliše i sadrži neophodne minerale, vitamine i druge korisne materije. Povrh svega, lekovit je.  

Često se postavlja pitanje od kog uzrasta mala deca mogu da koriste med u ishrani? Nutricionisti, pedijatri i apiterapeuti preporučuju da deca nakon navršene prve godine života treba redovno da koriste med u količini 1-2g na kologram telesne težine na dan. 

Med u funkciji prevencije ili lečenja treba koristi u kombinaciji sa drugom zdravom hranom i sa lekovitim biljem, zavisno od toga koje stanje treba sprečiti ili lečiti. Med u kombinaciji sa drugim pčelinjim proizvodima - polenom, propolisom i matičnim mlečom, predstavlja najbolji eliksir i koristi se kao zdrava i lekovita prirodna hrana. 

Terapije koje uključuju pčele postoje već hiljadama godina, a neke mogu biti stare koliko i sama medicina. Drevna pećinska umetnost ranih lovaca-sakupljača prikazuje medonosnu pčelu kao izvor prirodne medicine. Terapija pčelinjim otrovima primenjivana je u drevnom Egiptu, Grčkoj i Kini - tri velike civilizacije poznate po visoko razvijenom medicinskom sistemu. Hipokrat, grčki lekar poznat kao "otac medicine", prepoznao je lekovite vrline pčelinjeg otrova za lečenje artritisa i drugih problema sa zglobovima. Danas sve veći naučni dokazi upućuju na to da različiti pčelinji proizvodi potiču ozdravljenje poboljšavajući cirkulaciju, smanjujući upalu i podstičući zdrav imunološki odgovor.

O našim api-kućicama pročitajte ovde: Isceljujući vazduh iz košnica