Pčelinja klinika Gašparovski najbolje poljoprivredno gazdinstvo - Agrosmart.net

 Novosadski sajam uručio je priznanja najboljim u poljoprivredi Srbije i regiona. Lovorike su pobrali oni koji su tokom prošle godine postigli najbolje rezultate u prerađivačkoj industriji, agrobiznisu, nauci u poljoprivredi, zanatstvu… Birano je i najbolje poljoprivredno gazdinstvo.  Ova, najznačajnija sajamska agrarna kuća u našem delu Evrope taj pehar uručila je „Pčelinjoj klinici“ Jozefa i Marije Gašparovski iz Bačkog Novog Sela.

Nagrada je, potvrdiće svi koji poznaju Mariju i Jozefa, dospela u prave ruke. Njihova imena dobro su znana u svetu organske proizvodnje, ne samo u Vojvodini i Srbiji, ne samo u komšiluku, u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, već i dalje, u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Ukrajini, Moldaviji… U svim ovim zemljama, Gašparovski su zajedno sa prijateljima i partnerima na brojnim projektima pregalački radili na unapređenju organske proizvodnje kroz praktičan rad, učenje od onih koji su išli korak dalje i prenošenje novog znanja našim proizvođačima, kroz inovacione i naučno-istraživačke radove…

“Pčelinja klinika” poseban je segment njihovog anganžmana u poljoprivredi. I u njemu su lideri koji pokazuju kako poljoprivredno gazdinstvo može diverzifikovati proizvodnju i ostvariti nove vrednosti. Od pčelarenja i proizvodnje kvalitetnog meda preko apiterapije na domaćinstvu, do seoskog turizma.

Zaljubljenici u pčelarenje Marija i Jozef Gašparovski podigli su pre par godina u Bačkom Novom Selu, u svom pčelinjaku nadomak Dunava, kuću za apiterapiju. Usred dvorišta duž kojeg su pčelinje košnice napravili su kućicu u kojoj je i polučasovni boravak prava blagodet za organizam.

U razgovoru za Agrosmart dobitnik priznanja za najbolje poljoprivredno gazdinstvo Jozef Gašparosvki naglašava da je u današnjim uslovima neophodno poljoprivrednu proizvodnju diverzifiovati ako se želi napred. Jer, samo od primarne proizvodnje malo gazdinstvo, sa skromnim kapacitetima, bilo o kojoj vrsti poljoprivrede da je reč, nema budućnost.

Zbog toga su Gašparovski u okviru “Pčelinje klinike” nadomak Dunava sagradili i kuću za smeštaj turista koji na njihovo gazdinstvo dolaze zbog apiterapije. Reč je o smeštaju apartmanskog tipa, a osim smeštaja u stambenom objektu turistima je na raspolaganju terasa sa ležaljkama, pergola sa prostorom za odmor u hladovini, ljuljaške, roštilj…

-Apiterapija je jedna od uspešnih metoda tradicionalne medicine (pored fitoterapije, akupunkture, tradicionalne domaće medecine i drugih) koja se bavi preventivom i isceljenjem proizvodima medonosne pčele i preparatima na bazi tih proizvoda, naglašava Gašparovski.

Ležanje na košnicama je način zdravstvenog kontakta sa pčelama koji se zasniva na pročišćavanju ljudskog energetskog polja od slojeva negativne energije, uklanjanja energetskih blokada i stega koje su uzročnici bolesti. Boravak u „Pčelinjoj klinici“ potpuno je bezopasan, nema direktnog kontakta s pčelama.

-Pouzdano se zna da pčelinji otrov ima sposobnost umanjivanja i otklanjanja bolova, sniženja krvnog pritiska, smanjivanja količine holesterola u krvi, povišenja radne sposobnosti, i u malim dozama sposobnost zaštite snage organizma – veli ovaj pčelar i najbolji poljoprivrednik dodajući da je pčela jedini jedini insekt koji proizvodi hranu za ljude i da je med pojam koji se uglavnom veže za nju mada je zaslužna i za brojne druge izuzetne proizvode.

Svi oni mogu se naći u “Pčelinjoj klinici” Gašparovskih, koja je kao svojevrsna atrakcija deo ponude Turističke organizacije opštine Bač.

Pčelinja klinika leči i dušu i telo - poljosfera.rs

 Boravkom u pčelinjoj mikroklimi i pravilnim uzimanjem preparata na bazi meda i drugih proizvoda pčela organizmu se može pomoći da se izbori s mnogim bolestima.

Ime Jozefa Gašparovskog iz Selenče obično se povezuje s organskom proizvodnjom, odnosno s Centrom za primenjena istraživanja u ovoj oblasti. Malobrojnima je poznato da je Gašparovski i pčelar koji i pčelarenje sprovodi uz poštovanje organskih principa. Njegov pčelinjak nalazi se u Bačkom Novom Selu, gde ima 120 košnica, koje  tu ostaju preko cele godine. 

Pčele na ovom lokalitetu uz Dunav imaju dovoljno kvalitetne paše, a Jozef je odlučio da, osim meda i drugih pčelinjih proizvoda, poseticoima  pčelinjaka ponudi i jednu neobičnu, a  u svetu sve popularniju uslugu. Reč je o apiterapiji, lečenju pčelinjim proizvodima i boravkom u pčelinjoj mikroklimi. – Apiterapija je, u stvari, jedan vid neformalnog lečenja kao što su to fitoterapija, akupunktura i slično. Lekovita svojstva meda, propolisa i drugih pčelinjih proizvoda odavno su poznata, ali mnogi ljudi ih ne upotrebljavaju onako kako bi trebalo. Najbolje dejstvo na organizam imaju ako se stave u usta i polako otapaju, ili ako se piju rastvoreni u toplim napicima. Pri tome obavezno treba upotrebljavati drvenu ili plastičnu, a nikako metalnu kašiku, objašnjava Gašparovski. 

Posebno ističe kvalitetna svojstva polena, koji deluje protiv virusa, bakterija i gljivica, usporava starenje, sportistima pomaže da se brzo oporave nakon zahtevnih treninga. Dobre rezultate ima i  u lečenju čira na želucu, akni, alergije i sličnog.

Pročitaj više na: poljosfera.rs 

Pčelari iz Srbije i Hrvatske za apiterapiju u ponudi ruralnog turizma - N1

 

Loša godina za pčelare kakvu ne pamte decenijama, za posledicu će imati poskupljenje meda u Srbiji. Nepovoljne vremenske prilike u maju poremetile su ispašu, pa meda, kada se potroše prošlogodišnje zalihe, neće biti dovoljno.

U Bačkom Novom Selu, na samoj granici sa Hrvatskom, pčelari iz dve zemlje razmenili su iskustva, ali i razgovarali o mogućnostima da apiterapija, odnosno lečenje pčelinjim proizvodima, postane deo redovne ponude ruralnog turizma.

San koji okrepljuje, tim rečima Jozef opisuje boravak u neobičnoj drvenoj kućici koju naziva "pčelinja klinika". To je njegov način primene apiterapije, odnosno medicinske upotrebe pčelinjih proizvoda, i po tome je jedinstven u Srbiji.

"Ispod mene se tu nalaze četiri košnice sa puno pčela i iznad ovde kad boravite, jako se ljudski organizam oporavlja, bolje se oseća posle boravka ovde", kaže Jozef Gašparovski, iz Bio pčelinje klinike, iz Bačkog Novog Sela.

Voljan je da to iskustvo podeli, kao i da ga ponudi turistima koji se opredele za ruralni turizam i time pomogne opstanak sela.

"Bačko Novo Selo, kao i sva druga mesta u našoj zemlji, jednostavno gubi stanovništvo. Mladi ne ostaju ovde zbog toga što nemaju perspektive za zapošljavanje i tako dalje"; dodaje on.

Pročitaj više na: N1

Pčelinja klinika u Novom Sadu! Evo kako se pomaže pčelama i leče ljudi! - agropress

 Lečenje ili poboljšanje zdravstvenog stanja korišćenjem pčelinjih proizvoda datira od pamtiveka, a i u današnjem svetu sve se više shvata značaj pčela.U poslednje vreme i kod nas se sve češće mogu videti apikomore – kućice za odmor podignute nadomak košnica. Mnogi koji pate od respiratornih problema kažu da su ove kućice za njih oaze zdravlja, ali i onima koji nemaju tih problema svakako prija energija koju pčele na njih prenesu.

Zaljubljenik u pčelarenje Jozef Gašparovski iz Selenče podigao je pre par godina takvu kućicu u Bačkom Novom Selu, u svom pčelinjaku nadomak Dunava.Putnici namernici i svi koji su imali priliku i sreću da borave u njegovoj sojenici, uverili su se u blagodeti pčelinjeg mikroklimata i pčelinje medicine. Kao iskusni pčelar, Gašparovski u svom opusu ima i sijaset drugih proizvoda spravljenih na bazi meda, mleča, polena…

Nedavno je ovaj pčelar u Novom Sadu, u EU info kutku, govorio o apiterapiji – boravku u pčelinjoj mikroklimi naglasivši da je apiterapija jedna od uspešnih metoda tradicionalne medicine, pored fitoterapije, akupunkture… Apiterapija se bavi prevencijom i isceljenjem proizvodima medonosnih pčela i preparata na bazi tih proizvoda.

"Sve civilizacije su dobro poznavale i priznavale čudotvornu moć meda u ishrani i lečenju. Svi pčelinji proizvodi su izuzetno delotvorni, pre svega ako se primenjuju pravilno. Ne bi trebalo da se progutaju odmah, već da se postepeno otapaju u ustima ili piju rastvoreni u toploj vodi, čaju, mleku. I, obavezno bi trebalo da se koristi drvena ili plastična kašika, jer metal neutrališe lekovito dejstvo", savetovao je on.

Govoreći o propolisu naglasio je da deluje protiv virusa, bakterija i gljivica, pa ga stručnjaci smatraju lekom 21. veka.

Pročitaj više na: agropress.org

PG JOZEF GAŠPAROVSKI – PČELINJA KLINIKA - brendbacke

Apiterapija je jedna od uspešnih metoda tradicionalne medicine (pored fitomedicine, akupunkture, tradicionalne domaće medicine i drugih) koja se bavi preventivom i lečenjem proizvodima medonosne pčele i preparatima na bazi tih proizvoda.

Ležanje na košnicama je način zdravstvenog kontakta sa pčelama koji se zasniva na pročišćavanju ljudskog energetskog polja od slojeva negativne energije, uklanjanju energetskih blokada i stega koje su uzročnici bolesti.

Pouzdano se zna da pčelinji otrov ima sposobnost uklanjanja i isceljivanja raznih oboljenja, sniženja krvnog pritiska, smanjenja holesterola u krvi, povišenja radne sposobnosti, i u malim dozama sposobnost zaštite organizma.

Sve civilizacije su dobro poznavale i priznavale čudotvornu moć meda u ishrani i lečenju. Svi pčelinji proizvodi su izuzetno delotvorni, pre svega ako ih primenjujete pravilno.
Na poljoprivrednom gazdinstvu Jozefa Gašparovskog omogućena je apiterapija koja uklanja sve vaše tegobe.

FIZIČKI EFEKTI: ublažava umor, poboljšava san, harmonizuje i poboljšava funkciju mozga, poboljšava fizičku energiju i koncentraciju,pomaže kod terapija mršavljenja, ublažava bol u leđima, artritis i migrene...
PSIHOLOŠKI UTICAJ: obnavlja bio polje (auru), pomaže protiv depresije, pomaže u oslobađanju od strahova, pojačava želju za životom, poboljšava kreativnost, produbljuje meditaciju...

MEDICINSKI UTICAJ: jača imunitet, smanjuje proizvodnju hormona stresa (kortizol i adrenalin), povećava proizvodnju endorfina - hormona sreće, poboljšava fizičku spremnost, smanjuje arterijski pritisak, normalizuje broj otkucaja srca.

Pročitaj više: brendbacke.rs

Pčelinja klinika u Novom Selu: Pomaže opstanku pčela i leči proizvodima od meda - B92

 Lečenje ili poboljšanje zdravstvenog stanja korišćenjem pčelinjih proizvoda datira od pamtiveka, a i u današnjem svetu sve se više shvata značaj pčela.

U poslednje vreme i kod nas se sve češće mogu videti apikomore – kućice za odmor podignute nadomak košnica. Mnogi koji pate od respiratornih problema kažu da su ove kućice za njih oaze zdravlja, ali i onima koji nemaju tih problema svakako prija energija koju pčele na njih prenesu.

Zaljubljenik u pčelarenje Jozef Gašparovski iz Selenče podigao je pre par godina takvu kućicu u Bačkom Novom Selu, u svom pčelinjaku nadomak Dunava.

Putnici namernici i svi koji su imali priliku i sreću da borave u njegovoj sojenici, uverili su se u blagodeti pčelinjeg mikroklimata i pčelinje medicine. Kao iskusni pčelar, Gašparovski u svom opusu ima i sijaset drugih proizvoda spravljenih na bazi meda, mleča, polena…

Pročitaj više: B92

Apiterapija – turistički potencijal - euinfo.rs

  „Turizam je postao industrija svuda u svetu. Ljudi su siti toga. Oni žele da svoj odmor iskoriste u prirodi, u netaknutim predelima, da, za promenu, jedu zdravu hranu i udišu čist vazduh”, rekao je diplomirani inženjer fitomedicine Slobodan Virijević na okruglom stolu „Apiterapija i ruralni turizam“. Dodaje da Balkansko poluostrvo ima izuzetne uslove za uzgoj pčela i da bi to trebalo iskoristiti, kako za sebe, tako i kao ponudu ljudima iz inostranstva koji posećuju naše krajeve.

Apiterapija predstavlja primenu pčelinjih proizvoda u lečenju, kao i u preventivne svrhe. Oko 30 pčelara iz Srbije i Hrvatske složni su u stavu da bi baš razvoj pčelarstva mogao da bude jedan od ključnih faktora za poboljšanje turističke ponude naše zemlje.

Pčelinja mikroklima blagotvorno deluje na ljudski organizam. U te svrhe, pčelinjaci sve češće grade kućice od prirodnih materijala, koje praktično leže na temeljima pčelinjih košnica. Ovo su takozvane „apikomore“, u kojima čovek, ležeći na košnicama, svoj organizam dovodi u stanje ravnoteže. Pčele imaju svoje biopolje koje utiče na naš organizam, te tako nestaju stres i napetost, stabilizuje se krvni pritisak i slično. Ovo je samo jedan vid apiterapije koji može privući ljude u naše krajeve. Treba naglasiti i to da pčelinja mikroklima i pčelinji proizvodi imaju važno mesto u zvaničnoj i alternativnoj medicini.

Pročitaj više: euinfo.rs